Lopende projecten

Waterstad

Waterstad

In opdracht van de Stichting Erfgoed Rotterdam maken wij een boek over ‘Rotterdam Waterstad’. Dit centrale stadsdeel, rond de Wijnhaven en het Haringvliet, is van grote betekenis voor de ontwikkeling van Rotterdam. Na de aanleg en ontwikkeling tot haven- en industriegebied in de zestiende en zeventiende eeuw, bleef het gebied lange tijd het economische hart van Rotterdam en bovendien een populaire vestigingsplaats voor kooplieden. Met de komst van de grotere havens kreeg Waterstad meer de functie van zakencentrum, terwijl ten tijde van de wederopbouw er ook aandacht kwam voor wonen en recreëren. Tegenwoordig staat het gebied bekend als ‘Maritiem District’, dat door recente hoogbouw en nog te realiseren wolkenkrabbers flink in ontwikkeling is.

Jacques Schoufour, de laatste havenbaron van Rotterdam

Jacques Schoufour, de laatste havenbaron van Rotterdam

In dit boek staat het ondernemersleven van Jacques Schoufour (1927-2014) centraal. De laatste havenbaron van Rotterdam begon zijn carrière bij Frans Swarttouw’s Havenbedrijf (FSH), waar hij uiteindelijk twintig jaar als algemeen directeur werkte. Dat deed hij met dusdanig succes dat hij halverwege de jaren zeventig in beeld kwam bij internationaal concern Thyssen Bornemisza, op dat moment grootaandeelhouder van FSH. Hier zou Schoufour tien jaar lang leiding geven aan de Europese divisie Handel en Transport. Na zijn aftreden werd hij in 1985 voorzitter van de havenondernemersvereniging Scheepvaartvereniging Zuid (SVZ). Naast zijn zakelijke carrière vervulde Schoufour voortdurend verschillende nevenfuncties, zoals de Jockeyclub, het CHIO, Diergaarde Blijdorp en het Wereldnatuurfonds. Dit portret geeft een boeiend beeld van het leven van deze maatschappelijk betrokken ondernemer. Het boek verschijnt in januari 2020.

Houdijk Holland

Houdijk Holland

In 1922 wordt Houdijk Holland opgericht door Wijnand Houdijk. Het Vlaardingse bedrijf verricht allerhande reparaties voor lokale werven en fabrieken. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer en is het familiebedrijf sterk gespecialiseerd en uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van biscuit sorteermachines. In opdracht van de huidige directeur-eigenaar Bart Houdijk doen wij uitgebreid historisch onderzoek als basis voor een historische verhaallijn die tijdens het jubileumjaar 2022 in verschillende vormen (waaronder een website) zal worden gepresenteerd aan zowel interne als externe relaties.